Posted by: Igor Prisac | April 21, 2008

Cum să înveţi şi să memorezi eficient fără să pierzi mult timp?

Ştim cu toţii cît de important este timpul fiecăruia, mai ales pentru elevii şi studenţii care au mult de învăţat încît nu reuşesc să facă altceva decît să înveţe, mai ales în perioada examenelor şi a sesiunilor. Am trecut şi eu prin această perioadă la universitate, precum şi făcîndu-mi studiile de doctorat aveam timp şi pentru serviciul meu. Şi doresc să vă spun că este totuşi posibil să studiezi şi să memorezi eficient, fără a pierde prea mult timp pentru aceasta. Pentru mine acest secret de a învăţa puţin timp şi eficient a lucrat foarte bine decînd am intrat la facultate.

În perioada sesiunilor, studenţii au de susţinut 4-5 examene la un interval de timp pentru pregătire de 4-7 zile. De asemenea, volumul de informaţie este foarte mare încît mulţi studenţi, care doresc să obţină succes, petrec foarte mult timp pentru a memora. Eu personal, fiind la universitate, în perioada sesiunilor învăţam şi mă pregăteam cîte 4-5 ore pe zi, pe cînd mulţi din colegii mei studiau toată ziua pînă noapte tîrziu, şi fără prea mare succes. Şi cînd împărtăşeam colegilor mei că eu mă pregătesc pentru fiecare examen cîte 4-5 ore în zi, ei nicidecum nu doreau să mă creadă, în special după ce vedeau că am obţinut nota maximă.

Doresc să vă spun că acest secret al cîştigării timpului şi al memorării eficiente lucrează . Şi pentru a înţelege acest adevăr, trebuie mai întîi să înţelem care sunt perioadele active ale organismului şi ale creierului uman în timpul zilei. Ştim cu toţii ştim că noaptea nu este prea bun timp pentru a învăţa, şi dăcă nu dormi în timpul nopţii cînd vei pleca la examen cu creierul obosit, nu-ţi vei putea aduce nimic din ceea ce ai învăţat, mai ales dacă ai de memorat un volum de informaţie foarte mare. Deci, primul principiu este să te străduieşti cu orice efort să nu studiezi noaptea. Făţi timp ca de la ora 23 să te duci la culcare.

Un alt principiu de care trebuie să ţii cont, şi care este de fapt cel mai important, este să stabileşteţi care sunt perioadele active ale organismului şi a creierului tău unde este acumulată informaţia. Pentru a înţelege mai bine ce am în vedere, doresc să vă comunic care sunt perioadele active ale creierului şi în general al organismului uman, informaţie pe care o găsim în orice carte de biologie sau anatomie de la şcoală, adică mă refer la termenul de – ritmul biologic. Acest rimt biologic este determinat de variaţia zilei şi a nopţii, de poziţia soarelui, a lunii şi a însuşi pămîntului în rotaţia sa care au o mare influieţă asupra funcţionării organelor umane (http://www.britannica.com/eb/article-9079261/biological-rhythm). Acest rimt biologic este într-o strînsă legătură cu programul nostru alimentar de dimineaţa, la amiază şi seara. Astfel, fiecare organ uman (inima, ficatul, creierul, etc.) are ritmul său biologic în timpul zilei (http://en.wikipedia.org/wiki/Biological_rhythm). În ceea ce priveşte creierul nostru şi capacitatea de a acumula multă informaţie, din practica mea, pot să vă spun că timpul cel mai potrivit de a memora este de la ora 8:00 pînă la ora 11:00, şi apoi de la 18:00 pînă la 21:00. Dacă încercaţi să memoraţi înafara acestor perioade, din practica mea şi din puctul meu de vedere, pot să vă spun că pierdeţi timpul şi vă recomand să faceţi alt lucru. De asemenea, trebuie de menţionat că 50% din energia noastră este consumată pentru toate procesele chimice şi nervoase legate de vedere. Şi dăcă citeşti o durată îndelungată fără să laşi timp pentru a te restabili, pur şi simplu nu eşti eficiet în memorare fiindcă organismul are nevoie de aşi restabili energia consumată pentru vedere.

Este evident, că la fiecare persoană acest ritm poate varia puţin, deoarece fiecare avem programul nostru diferit de lucru şi de alimentaţie. Dar în general, este aşa cum am expus mai sus. De aceea, încearcă să-ţi stabileşti acest ritm, care poate să nu fie 8:00-11:00, ci 7:00-12:00, însă nu uitaţi că somnul şi odihna are o mare importanţă în memorarea noastră eficientă şi de lungă durată.

Un alt principui important pe care trebuie să-l cunoaşteţi este cel legat de alimentaţie. Şi anume, nu încerca să memorezi ceva cu cel puţin 40 min după ce ai luat masa. Fiindcă, imediat ce ai luat masa o bună parte din energia ta este concentrată asupra degerării mîncării, fapt ce determină creierul să fie mai mult preocupat de degerarea mîncării. De asemenea nu încerca să mănînci, mai ales în perioada examenelor, mîncare grasă sau prea consistentă, care duce la o durată mai mare a creierului tău de a se precupa de degerarea mîncării. În legătură cu acest fapt, alimentarea care conţine glucide măreşte capacitatea creierului de a memora. De aceea, eu personal încerc să mănînc ceva mai puţin consistent dimineaţa, dar care să conţină o cantitatea normală de glucide şi să nu-mi afecteze prea mult prima perioadă activă (8:00-11:00), seara le fel.

Atunci cînd nu poţi memora anumite subiecte de la exament, făţi un mic conspect dintr-o sursă sau mai multe care să cuprindă punctele cheie ale subiectului, folosind limbajul personal. După aceasta, repetă aceste subiecte cu o zi înainte şi apoi cîteva ore înainte de examene din conspectul pe care l-ai făcut anterior.

Şi ultimul principiu care merită să-i tragem atentie şi este foarte simplu, nu continua să memorezi sau să înveţi cînd simţi că nimic nu-ţi intră în cap. Pur simplu iarasi pierzi timpul, ci mai bine odihneşte-te puţin sau ocupă-te cu altceva.

Dar, în general, orice ideie este certificată de practică, de aceea pentru a vă convinge încercaţi să vă stabiliţi aceste perioade active ale creierului dumneavoastră pentru a nu pierde prea mult timp pentru memorare, şi să puteţi folosi timpul dumneavoastră şi pentru alte lucruri utile într-un mod mai ieficient.

Advertisements

Responses

 1. multumesc pentru sfaturi! continuarea cand apare ? 🙂

 2. Multumesc pentru sfaturi ….am sa le pun in practica si am sa vad daca merg ..sau tu ai daru asta de a invata mai repede si nu stii 😛

 3. chiar am sa tin cont de ce am ciit mai sus..si am sa zic daca functioneaza:):D…..eu mai am cateva zile si incep acul…m-am pregatit in mare parte la toate materile ,insa mai am la cateva domenii ceva de fixat(mai ales la romana)(si psihologie)…merci mult…chiar mi-a fost de ajutor articolul tau..

 4. sunt adevaratele sfaturi de care aveam nevoie!! tocmai ce m-am intors din strainatate, am avut o bursa si am diferente de dat in tara.e groaznic sa invat vara…la cursuri nu am fost…trebuie sa imi modific propriul program. de acel interval de ore aveam nevoie…observasem si eu asta…problema e cu trezitul dimineata…o sa incerc, e musai!! multumesc mult !!!

 5. woffff….eu vreau sa iau permisul prima oara am picat!Iar acum nu stiu cum sa fac sa memorez mai repede pentru ca deja au trecut 3 sapt de cand am picat si tata e cu gura pe mine sa imi bag dosarul si prefer sa aman pana termin de invat!dar problema e ca nu stiu cum sa fac sa ma duc si la sala sa invat sa fac curat sa ma duc si la salon(si alte trebyru d`ale feteleor)va rog din tot sufletul sa ma ajutati!Dak v`oi lua permisul promit k am sa va raman p viata datoare:*

 6. Wow, multumesc mult Igor pentru aceste suficiente metode de a studia fara sa pierzi mult timp.
  I am having a hard time studying and being concentrated on what I am studying, I didn’t know that there is a special time that your body clock can function better. Specially, if you are studying in foreign language, that’s even harder. So, thanks for the tips, it was REALLY helpful!!!

  Vio Malancea <

 7. Multumesc mult pentru articol! Imi va fi de folos mult pentru scoala!
  Domnul sa va binecuvinteze!

 8. bravo de nota 10*

 9. Foarte bun articolul:)
  Mi-a placut..

 10. Buna!
  Am sa incerc sa-ti urmaresc sfaturile. Sper sa functioneze si la mine.

 11. mersi frumos de sfaturei!o sa incerc sa le pun in practica!ms!

 12. hm..merci mult de informatii, mai ales cele cu orele de studiu si mancarea. Eu fac tot timpul pe dos si desi invat mult, nu dau randamente. Am sa incerc sa imi fac un program alimentar in timpul sesiunii :)) dupa ce ai scris aici

 13. Mersi mult pentru aceste sfaturi…m-au ajutat mult :p


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: