Posted by: Igor Prisac | October 20, 2007

Platforma electorală şi concepţiile Partidului Liberal din Republica Moldova

Făcînd o privire generală asupra platformei electorale a Partidului Liberal din Republica Moldova pot să spun că sună foarte frumos, mai ales la capitolul economiei şi a administraţiei publice locale, prin care se înaintează la o scară foarte mare importanţa informatizării şi a transparenţei (platforma-partidului-liberal.doc). De asemenea, este amintit faptul ca multe decizii să se ia reieşind din interesul cetăţenilor.
Punctul forte constă în crearea unei clase politice noi, sau a unei elite politice noi, care ar duce la răsturnarea clanului politic vechi, şi în special prin colaborarea cu alte partide. Şi această clasă politică este identificată cu tinerii care sunt generatorii noii mentalităţi, precum şi că este potenţialul dezvoltării statului. De asemenea, este accentuat foarte clar care este motorul economiei, şi anume întreprinzătorul, care trebuie de promovat la orice nivel, şi numai o astfel de soluţie ar fi una primordială în eradicarea sărăciei. În rest, platforma electorală a PL este ceva standard ca şi la orice platformă de partid, sau este ceea ce garantează constituţia noastră din 1994, dar spus într-o forma noua. Şi, de fapt, orice partid are o platforma una mai fascinantă decît alta.
Dacă aş fi să scot elementul cheie, care domina tot conceptul platformei electorale a PL, pot să vă spun că este expresia libertatea individului în orice, şi orice acţiune să se ia într-o maniera liberală, adică orice după placul individului. Deci, cuvintele cheie sunt liberal şi libertatea individului. Acestea sunt cuvintele care domina tot textul platformei electorale a PL. Prin definiţie, sintagma şi sensul liberalismului, pe lîngă faptul că semnifică libertatea individului, concepția liberală pune foarte mare accent pe ideia tolerantei excesive. Cu alte cuvinte, de fiecare dată cînd cineva care are o gîndire, concepţie sau principii liberale în deciziile sale se vă strădui să fie cît mai generos cu oricine, şi că toţi au dreptate, pur şi simplu trebuie să tolerezi, fiindcă opinia şi acţiunea fiecărui individ este importantă.
Nici la capitolul Politici în Domeniul Educaţiei, nici la capitolul Politici în Domeniul Protecției Sociale, nici la cel al Politicii în Domeniul Tineretului nu se abordează clar importanţa instituţiei familiei, ci doar se aminteşte că individul trebuie să aibă posibilitatea de aşi asigura familia, şi de trebuie susţinut familiile nevoiaşe. Însă accentul este pus doar pe individ.
Ca şi la oricare alt partid, în afară de PPCD, nu este spus măcar un cuvînt despre valorile creştine sau ceva legat cu spiritualitatea creştină. Cuvintele care domina este libertatea individului şi liberalismul, ca soluţie la orice problemă socioeconomic. Însă istoria ne-a demonstrat ca nici libertatea excesivă în domeniul economic nu poate sa fie o soluţie. Aceasta ne-o demonstrează foarte clar Marea Depresie din anii 1929-1931. De asemenea, la capitolul libertății excesive, avem cazul Olandei care are o spiritualitate aproape moarta, nu mai vorbesc despre moralitatea ei. Olanda şi alte state de tipul ei, a fost în aceeaşi situaţie cu cîţiva zeci de ani în urmă cînd sub pretextul libertăţii excesive în domeniul socioeconomic, a ajuns să sufere nespus de mult în domeniul spiritual şi cultural, care este baza şi fundamental funcţionării eficiente oricărui sistem social.
Însă, de fapt cel mai bine se vede efectul unei platforme electorale nu din textul ei, ci din deciziile celor care stau la baza ei. Şi de fapt, exemplul evident este cînd Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL şi Primarul General de Chişinău, a declarat despre problema panourilor publicitare indecente, că este o problemă ce ţine de libera alegere a individului şi a agenţilor economici, exact ceea ce au declarat acei parlamentari din Olanda cînd au aprobat legi în favoarea prostituatelor, homosexualilor, vînzărilor de drogurilor (de putere redusă ca marijuana), etc. Pur şi simplu este o declaraţie pur liberală, în adevărat sens al cuvîntului, şi o declarație care simplu reiese din platforma electorală a PL. Ceea ce a declarat Dorin Chirtoacă ca şi platformă electorala că nu iubeşte homosexualii, nu înseamnă nimic, ci important este ce principii dorește el să stabilească pentru clasa politică de noua generaţie pe care PL doreşte să o creeze.
Personal, nu pot să dau un exemplu de politician de talie mondială sau naţională, demn de urmat care a fost sau este liberal. Personalităţi notorii ca Margaret Thatcher, Winston Churchill, Helmut Kohl, Ronald Reagan, Konrad Adenauer, Robert Shuman, toţi au luat decizii pe principii creştin-democratice şi conservatoriste. Chiar Ronald Reagan, Franklin Roosvelt şi Margaret Thatcher, au salvat economiile lor naţionale, prin faptul ca au lichidat unele principii liberale care au adus ţara la şomaj şi deficit bugetar. Conform practicii istorice, liberalismul în economie este bun doar pînă la un timp, sau cu alte cuvinte toleranţa excesivă a economiei din partea statului este bună pînă la un timp, şi apoi apare legitate a creşterii entropiei, care duce ţara în albia unor probleme şi crize imprevizibile şi de necontrolat. Adică ceea ce doresc să spun, şi care liberalii neglijează foarte mult, este faptul că rolul statului nu este atît de important în dezvoltarea şi situația socioeconomică. Însă, este demonstrat faptul că pentru o funcţionare bună atît a sistemului politic, cît şi a celui socioeconomic este nevoie de un echilibru dintre stat şi individ, sau se mai numește echilibrul dinamic, cînd statul trebuie să intervină în orice situație cînd este pusă în pericol un careva aspect al societăţii fie economic, cultural, spiritual etc.
Această platformă este foarte fastuoasă, mai ales pentru materialişti, însă nicidecum una care contribuie la lărgirea Împărăției lui Dumnezeu, sau la promovarea valorilor creştine. Or, reieşind din principiile acesteia, nu se va pune măcar un deget cînd va fi vorba despre combaterea imoralităţii sau chiar a indiferenţei faţă de cultura şi spiritualitatea noastră.
Deci, platforma electorală a PL din Republica Moldova, precum şi gîndirea exponenţilor PL este în favoarea creării unui chip politic sau situaţii politice în Republica Moldova cînd totul este orientat spre libertatea individului în orice acţiune umană, precum şi toleranţa excesivă faţă de orice părere a individului, fie rea, fie imorală, fie anticreştină, fie ateistă, fie antinaţională, pentru ei este ca şi o valoare în sine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: